Αντί να επενδύουν, “κόβουν” από τις Ακαδημίες!

Στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Αγγλία και την Γαλλία, οι ομάδες δίνουν μεγάλη σημασία στις υποδομές τους καθώς είναι γεγονός ότι βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στις προοπτικές που έχουν τα παιδιά που μαθαίνουν ποδόσφαιρο στις Ακαδημίες τους και εξελίσσονται μέσα από αυτές.

Στην Ελλάδα, οι ομάδες μας έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τα πλάνα τους ώστε να κόψουν χρήματα από τις υποδομές τους.

Δηλαδή, έχουν πλέον τη λογική ότι θα είναι προτιμότερο για εκείνες να περιορίσουν τις δαπάνες τους, αντί να επενδύσουν ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο των υποδομών τους.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ. ΠΑΟΚ, Άρης ακολουθούν τα τελευταία χρόνια περίπου την ίδια λογική.

Δημιουργούν προπονητήρια για τις ομάδες τους, συνεργάζονται με δίκτυο Ακαδημιών και Σχολών σε όλη τη χώρα και βεβαίως προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό προκειμένου να συγκεντρώσουν ταλέντα στο δυναμικό τους, με σκοπό να συμβάλλουν στην εξέλιξη τους.

Φυσικά, υπάρχουν έξοδα σε αυτή τη διαδικασία. Και κανείς δεν μπορεί να τα αφήσει σε δεύτερη μοίρα ή να μην τους δώσει την ανάλογη σημασία.

Οι 5 δημοφιλέστερες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα ξοδεύουν, συνολικά, 7.000.000 ευρώ τον χρόνο για τις υποδομές και τα προπονητήρια που χρησιμοποιούν οι ηλικιακά μικρότερες ομάδες τους. Δεν είναι εύκολο να βρίσκουν, πάντα, αυτό το ποσό και ακόμα δυσκολότερο είναι να καταφέρουν να φθάσουν στην απόσβεση της επένδυσης τους.

Στην πραγματικότητα, όσο δεν βλέπουν να βγαίνουν από τα φυτώρια τους, παίκτες οι οποίοι θα προσφέρουν και θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν άμεσα, τόσο αρχίζουν να ανησυχούν.

Και αυτό επειδή τους παράγοντες των ελληνικών ομάδων διακρίνει ότι και τη συντριπτική πλειοψηφία των περισσότερων Ελλήνων. Η έλλειψη υπομονής.

Σε πρώτη φάση, οι ομάδες μας “κόβουν’’ παιδιά. Ενώ είχαν στις ομάδες υποδομών, στα αγωνιστικά τμήματα, από 250 παιδιά η καθεμία, τώρα έχουν περιορισθεί με αυστηρότερη διαδικασία επιλογής ( πάνε και τα ρουσφέτια δηλαδή…) και έτσι κρατούν στις υποδομές τους έως και 100 παιδιά για τις 5 βασικές, ηλικιακά, ομάδες στο φυτώριο τους.

Η προοπτική είναι να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο με τα μόλις 12 παιδιά ανά ομάδα και έτσι θα υπάρξει συμμάζεμα στα έξοδα, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος της αστοχίας στις επιλογές ποδοσφαιριστών καθώς η Ακαδημία περιορίζεται σε 60, μόνο, παιδιά, ίσως μάλιστα και σε ακόμα λιγότερα καθώς η ΟΥΕΦΑ επιβάλλει στις ομάδες να έχουν τρία αγωνιστικά τμήματα υποδομών και όχι πέντε.

Σταματούν συνεργασίες με προπονητές, υποστηρικτικό προσωπικό, δίδονται λιγότερες παροχές στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και γενικώς δημιουργείται η αίσθηση ότι πάμε και πάλι σε ανάποδο δρόμο…

Η Μπαρτσελόνα επενδύει στην επέκταση του προπονητικού κέντρου της, δημιουργεί νέες εγκαταστάσεις και δίνει πρόσθετα χρήματα για να εκπαιδεύσει τους προπονητές και τους συνεργάτες τους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχεδιάζει να αυξήσει τα 11 γήπεδα που ήδη έχει στο προπονητικό κέντρο της.

Ο Άγιαξ δημιούργησε ξεχωριστό οργανόγραμμα διοίκησης για την Ακαδημία του που έχει 5 γήπεδα ενώ η πρώτη ομάδα αρκείται μόλις σε 2.

Στην Ιταλία, επενδύουν στους ντόπιους ποδοσφαιριστές.

Στην Γαλλία, ενθαρρύνουν τη δουλειά στις Ακαδημίες που επιδοτείται άλλωστε από το ίδιο το κράτος. Για την Ελλάδα, τίποτα δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη.Τα παιδιά που έχουν ταλέντο είναι πολλά, όμως, αντί να δοθούν χρήματα για αυτά, ξοδεύονται πάντα για την πρώτη ομάδα. Μην τυχόν και μας πουν τίποτα για την βιτρίνα μας…

ΠΗΓΗ:www.balleto.gr

Επιστροφή στην Αρχική

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: