Ο Θόδωρος Σαββίδης μιλάει για τις ακαδημίες.

Ο υπέυθυνος ακαδημιών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μίλησε σε δύο ιστοσελίδες για τις ακαδημίες καθώς και για το μέλλον τους και τις φιλοδοξίες του.

«Υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στον ΠΑΟΚ»
 

Ο υπεύθυνος των ακαδημιών του «Δικεφάλου», Θόδωρος Σαββίδης, μίλησε στο olaPAOK.gr κάνοντας αποτίμηση της τρέχουσας σεζόν συνολικά στα τμήματα υποδομής και ειδικότερα στην Κ17, της οποίας είναι προπονητής

Ο προπονητής της Κ17, αλλά και υπεύθυνος των ακαδημιών του «Δικεφάλου», Θόδωρος Σαββίδης, μίλησε στο olaPAOK.gr για την πορεία της ομάδας την τρέχουσα σεζόν, αλλά και τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, αναφέροντας ότι άπαντες έχουν σαν στόχο να αναδειχθούν νέα ταλέντα από τα φυτώρια των «ασπρόμαυρων» και να φθάσουν μέχρι και την επαγγελματική ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Θόδωρος Σαββίδης:

Για την πορεία της Κ17: » Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα παιδιά. Δείχνουν μεγάλο ζήλο πάνω στη δουλειά που κάνουμε και πρέπει να συνεχίσουν έτσι για να βελτιωθούν σε ομαδικό, αλλά, και σε προσωπικό επίπεδο. Πραγματοποιούμε μια πολύ καλή σεζόν και ελπίζω να έχουμε ανάλογη συνέχεια».

Για το αν πρέπει να αλλάξει κάτι τη νέα σεζόν: «Θέλω με το πέρασμα του χρόνου οι παίκτες μου να αρχίζουν να μπαίνουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Είναι σε μια ηλικία που πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους ότι σε λίγο καιρό μπορεί να προπονούνται και να αγωνίζονται ως επαγγελματίες. Πρέπει να βάλουν στο παιχνίδι τους ψυχικά χαρίσματα, όπως πείσμα, θέληση, επιβολή. Να έχουν υψηλότερο τέμπο και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα περάσουμε σύντομα στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας».

Για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής: «Γίνεται πολύ καλή δουλειά. Έχουμε αξιόλογους προπονητές που δείχνουν ότι αγαπούν αυτό που κάνουν και φαίνεται από τα αποτελέσματα. Στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ υπάρχουν παιδιά με μεγάλο ταλέντο και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Δίνεται μεγάλο βάρος στις ακαδημίες και στα παιδιά αρχίζει να περνάει η αγωνιστική φιλοσοφία από ηλικία 10-11 ετών. Πρέπει τα  παιδιά να μαθαίνουν να συμπεριφέρονται από μικρά ως ποδοσφαιριστές, με συχνές προπονήσεις και με αυστηρότητα. Έχουμε επιλέξει στους αγώνες που δίνουν για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ οι παίκτες μας να αντιμετωπίζουν παιδιά μεγαλύτερα σε ηλικία, για να αποκομίζουν εμπειρίες. Ακόμη, ευελπιστώ το πρωτάθλημα υποδομής της Super League, αλλά, και τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ να αλλάξουν οργανωτικά, να γίνουν καλύτερα ρίχνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στα μικρά παιδιά».

Για τη νέα χρονιά:

«Εύχομαι στην οικογένεια του ΠΑΟΚ καλή χρονιά, με ευτυχία και χαρά. Η νέα χρονιά να έρθει με το καλό. Ο κόσμος να δείχνει μεγαλύτερο ζήλο στη δουλειά του, γιατί οι καιροί που έρχονται είναι πολύ δύσκολοι».

ΠΗΓΗ:www.olapaok.gr

Φτιάχνει τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος

Ο Θόδωρος Σαββίδης έπειτα από τετραετή θητεία στην δεύτερη ομάδα της Ξάνθης με την οποία κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα και 5 διεθνή τουρνουά βρίσκεται εδώ και έξι μήνες στον Δικέφαλο με τον οποίο φιλοδοξεί να πετύχει τους στόχους που έθεσε η διοίκηση και δεν είναι άλλοι από την ανάδειξη παικτών, πάντα μέσα από τις αγωνιστικές επιτυχίες.

Το πρώτο εξάμηνο της παραμονής σας εδώ αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται πολύ θετικό. Ποιος είναι ο στόχος που θέσατε και τι βλέπετε για την συνέχεια;
«Ο στόχος που τέθηκε εξ αρχής με την διοήκηση ήταν μέσω της τρίτης ομάδας και της εφηβικής ομάδας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να πλαισιωθεί η επαγγελματική ομάδα. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί σ’ αυτές τις ηλικίες είναι πάρα πολύ καλό και αυτό ωφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καλό σκαουτιγκ που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ. Στόχος πάντως δεν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος όπως σας είπα, είναι τα ταλέντα που υπάρχουν να εξελιχθούν σε ισορροπημένους παίκτες».

Είναι αλήθεια πως συχνά ακούμε τη λέξη ταλέντο. Τι σημαίνει όμως για εσάς;
«Το ταλέντο είναι μια πολύπλευρη λέξη. Σ’ αυτές τις ηλικίες ταλέντο χαρακτηρίζεται ένας παίκτης όταν έχει κάποια στοιχεία που ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα όταν διαθέτει κάποια σωματικά προσόντα καθώς και τεχνική εκεί χαρακτηρίζεται ταλέντο όμως στην ηλικία των 20-21 αυτό πλέον δεν είναι αρκετό. Στα 20, βρισκόμενος ένα σκαλοπάτι πρίν τον επαγγελματισμό ο ποδοσφαιριστής «ταλέντο» θα πρέπει πλέον μέσω της εκπαιδευσης να έχει εξισορροπηθεί και στα άλλα χαρίσματα του. Αυτή είναι η δικιά μας δουλειά μέσω της προπόνησης και της εκπαίδευσης να δημιουργούμε ολοκληρωμένους παίκτες».

Είναι εύκολο το έργο σας αυτό στον ΠΑΟΚ;
«Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν όλα εκείνα που χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε. Όπως έμαθα και από συνομιλίες μου με τους προπονητές τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν τα πάντα στα τμήματα υποδομής. Υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις και υλικοτεχνικά και από πλευράς ταλέντου, η συνεργασία με τους προπονητές είναι άψογη και αυτό που μένει τώρα είναι σταδιακά να συλλέξουμε και τους καρπούς της δουλειάς μας. Η δουλειά στις ακαδημίες είναι συλλογική και όλοι συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ακαδημία του ΠΑΟΚ. Κατα τ’ άλλα επιμονή και υπομονή».

Μιλήσατε πρίν για το σκαουτιγκ που γίνεται. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την πρωτοβουλία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ το δίκτυο συνεργασίας «Football Prints»;
«Ναι φυσικά. Η Θεσσαλονίκη αλλά και οι τριγύρω νομοί της Μακεδονίας είναι μια μεγάλη δεξαμενή ποδοσφαιρστών. Μέσα από αυτό το δίκτυο ο ΠΑΟΚ αποκομίζει πολλά οφέλη. Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος και μέσα από αυτή τη διαδικασία κερδίζει πρώτον σε image, κερδίζει φιλάθλους και κυρίως που είναι και το ζητούμενο, ποδοσφαιριστές. Ποιος νέος δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην σκέπη του ΠΑΟΚ κάτω από την εποπτεία των ανθρωπων του, απ’ το να βρίσκεται σε μια ερασιτεχνική ομάδα; Πάντως ο ρόλος μου στο δίκτυο είναι κυρίως εποπτικός και συμβουλευτικός καθώς στην πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζεται θέλω να βοηθάω τους προπονητές του δικτύου να εντάσσουν καινοτομίες στο προπονητικό κομμάτι βοηθώντας αυτοί με την σειρά τους τα παιδιά».

Τι ζητάτε επίμονα από τους νέους ποδοσφαιριστές;
«Είμαι από αυτούς που όταν δουν ένα παιδί μέσα στον αγωνιστικό χώρο να μην βγάζει αυτά που μπορεί θα σηκωθώ και φωνάξω προτρέποντας το να αποδώσει τον καλύτερο του ευατό. Αυτό πάντα γίνεται με σωστό τρόπο βέβαια και με καλοπροαίρετους σκοπούς. Άλλωστε όλη τη βδομάδα έχουμε το χρόνο και να συζητήσουμε με τα παιδιά ψυχολογώντας τα παράλληλα. Άλλος θέλει να τον ζορίσεις και άλλος να συζητήσεις για να αποδώσει το κάτι παραπάνω».

Σπουδάσατε αλλά και εργαστήκατε στην Γερμανία. Ποιες οι διαφορές και τι έιναι αυτό που μας κρατάει ακόμα πίσω από τις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες;
«O Έλληνας έχει πολύ ταλέντο. Σε κάποια πράγματα ίσως να υπερτερεί των Γερμανών όμως αυτό που λέιπει από τους Έλληνες πέρα απ’ οτι δεν έχουν πάντα τις κατάλληλες συνθήκες να δουλέψουν είναι η αφοσίωση. Ο Έλληνας έχει πάντα την εντύπωση οτι προπονείται για χάρη κάποιου άλλου και θέλει πάντα προτροπές. Στο εξωτερικό, οι νέοι επιδεικνύουν περισσότερο ζήλο είναι πιο πειθαρχημένοι και εργασιομανείς. Όλα αυτά καθώς και οι άριστες συνθήκες εργασίας είναι αυτονόητα εκεί. Αλλά όπως σας είπα ο Έλληνας δεν υστερεί πουθενά σχετικά με το ταλέντο».

Ποια πιστεύετε πως είναι η πιο κρίσιμη ηλικία ενός αναπτυσόμενου ποδοσφαιριστή;
«Η ηλικία των 13-14 χρονών είναι η πιο σημαντική γιατί από τότε και για μια πενταετία πλάθεται ο ποδοσφαιριστής και εισάγει όλα εκείνα που έχει μάθει στον αγώνα εντάσσοντας νέα στοιχεία στον ποδοσφαιρικό αλλά και γενικότερο χαρακτήρα του. Μην ξεχνάμε οτι πολύ σημαντικά είναι και τα πνευματικά χαρίσματα σ’ έναν ποδοσφαιριστή. Η θέληση του να επιβληθεί, ο ζήλος του και η ψυχική του δύναμη είναι στοιχεία που αλληλοσυμπληρώνουν τα τεχνικά και τα σωματικά χαρίσματα. Αυτό το πάντρεμα επιχειρούμε και μεις οι προπονητές».

Τι διαφορές συναντήσατε εδώ σε σχέση με την προηγούμενη σας ποδοσφαιρική στέγη στην skoda Ξάνθη;
«Κοιτάξτε ο ΠΑΟΚ έχει άλλη δυναμική όχι μόνο λόγω φιλάθλων. Όλοι όσοι αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ θέλουν να φορέσουν την φανέλα της ανδρικής ομάδας. Αυτό όπως και να έχει μεταφέρει και μεγαλύτερη ευθύνη και πίεση στους παίκτες και κατά συνέπεια και στους προπονητές. Ο ΠΑΟΚ έχει θέσει καλές βάσεις και προχωράει όλο και πιο ανοδικά».

Πείτε μας τέλος λίγα λόγια για την διοργάνωση και τους κύριους ανταγωνιστές σας.
«Η διοργάνωση του πρωταθλήματος της Κ17 της Superleague είναι κάτι το πολύ ευχάριστο και προς το παρόν είναι άψογη. Αυτό συμβαίνει εδώ και τρια χρόνια καθώς παλαιότερα δεν υπήρχε κάτι τέοιο. Η SUPERLEAGUE καλύπτει ακόμα και τα αεροπορικά μας εισιτήρια. Βέβαια κάτι που θα πρέπει να διορθωθεί στο μέλλον είναι το θέμα των υποβιβασμών. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να υποβιβάζεται η ανδρική ομάδα και η τρίτη ομάδα που πραγματοποιεί σπουδαία πορεία να υποβιβάζεται επίσης. Αναφορικά τώρα με τους ανταγωνιστές και ο Ηρακλής και ο Άρης έχουν καλές ομάδες. Εμείς όμως σαν ΠΑΟΚ είμαστε και θα είμαστε υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστούμε πάντα».

id
Ο Θόδωρος Σαββίδης γεννήθηκε το 1965 στην Πετριά Ν. Πέλλας. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Αετό Σκύδρας. Αργότερα έπαιξε ως ερασιτέχνης και ημιεπαγγελματίας σε διάφορες ομάδες στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Σπούδασε στο τμήμα των διεθνών σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και όπως και στο πανεπιστήμιο της Κολονίας. Πήρε το δίπλωμα του προπονητή ξεκινώντας από το μικρό δίπλωμα για τις παιδικές ομάδες και στη συνέχεια ερασιτεχνικό και επαγγελματικό. Κατέχει εδώ και μια 10ετία από την Γυμναστική Ακαδημία της Κολωνίας το δίπλωμα δασκάλου του ποδοσφαίρου και το ανώτερο επαγγελματικό προπονητικό δίπλωμα UEFA PRO LICENCE από τη γερμανική ομοσπονδία προπονητών. Είναι μέλος της γερμανικής ομοσπονδίας προπονητών από το 1998.
Εργάστηκε στην ομάδα Νέων U19 της Μόναχο 1860 για 5 χρόνια, στην Ελλάδα δούλεψε ως βοηθός προπονητή σε Λεβαδειακό και Ολυμπιακό Βόλου για ένα χρόνο και για τέσσερα χρόνια διετέλεσε τεχνικός υπεύθυνος και προπονητής της Κ20 της Ξάνθης.
Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων:
1) «Άμυνα σε ευθεία γραμμή»
2) «Τμήματα υποδομής ποδοσφαίρου» Το παιδικό και εφηβικό ποδόσφαιρο σε ένα σύγχρονο τρόπο οργάνωσης και εκπαίδευσης.
Επιπρόσθετα έχει λάβει μέρος ως κύριος ομιλητής σε πάρα πολλές ημερίδες και σεμινάρια προπονητών.

ΠΗΓΗ:www.paok24.com

Advertisements

2 Σχόλια to “Ο Θόδωρος Σαββίδης μιλάει για τις ακαδημίες.”

  1. H AGADEMIA TOY PAOK GIA PEDIA POU EINAI STIN THESSALONIKI ? PARAKALO GIA MIA ENIMEROSI; APO GERMANIA PASCALIS KARADONAS

    • Πασχάλη η σαιζόν για τις ακαδημίες τελειώνει αυτό το μήνα. Για κάθε πληροφορία μπορείς να καλέσεις στο τηλέφωνο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και θα σου δώσουν ότι πληροφορίες θα χρειαστείς. Το τηλέφωνο της ΠΑΕ είναι 0030 2310 954050.
      Καλό καλοκαίρι και ότι χρειαστείς στη διάθεση σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: